Întrebări Generale

Deținătorul dreptului de utilizare a unui domeniu .ro care este expirat și a fost programat la ștergere ca urmare a expirării mai poate: 

  • reînnoi perioada de mentenanță (de deținere a dreptului de folosință/utilizare)
  • transfera dreptul de folosință
  • schimba adresa de e-mail de contact
  • transfera domeniul la un alt registrar.

Unui domeniu .ro i se poate atașa un nameserver de tipul ns.exemplu.ro dacă acest nameserver a fost creat în prealabil de către deținătorul domeniului exemplu.ro.
Crearea nameserver-ului ns.exemplu.ro implică furnizarea unei adrese IP denumită "Glue record" care facilitează rezolvarea optimă a domeniilor .ro care au atașat nameserverul respectiv.

Starea unui domeniu .ro poate fi aflată interogând baza de date publică ”whois” de la www.rotld.ro.

Proforma primită prin e-mail conține toate datele necesare efectuării plății. Detalii despre prețuri se găsesc la secțiunea ”Servicii / Prețuri”.

Un nume de domeniu poate fi deținut de către o persoană (fizică sau juridică) care există în momentul solicitării înregistrării unui nume de domeniu .ro, așa încât o firmă ce nu este încă înființată nu poate deține un nume de domeniu .ro. Nici situația în care firma ce nu exista (încă) completează formularul de înregistrare, urmând a plăti / înregistra domeniul după înființarea ei, nu este permisă - a se citi și capitolul ”Ce înseamnă ”a rezerva un domeniu .ro”?”, pentru a nu se înțelege în mod eronat noțiunea de ”rezervare domeniu .ro”.

Nu, un nume de domeniu .ro poate fi deținut de către o singura persoană, fizică sau juridică.

A rezerva un nume de domeniu .ro înseamnă a parcurge procedura de înregistrare. Domeniul este înregistrat, în acest caz, dar nu este funcțional - nu permite crearea aplicațiilor de genul pagina web, adrese de e-mail.

Pentru ca domeniul să fie operațional (să permită realizarea aplicațiilor de genul pagina web, adrese E-Mail), trebuie să fie găzduit pe servere DNS, servere pe care le anunțați mergând la www.rotld.ro secțiunea ”Domenii .ro / Administrare On-Line”. După declararea nameserverelor trebuie să contacți pe cei care asigură găzduirea domeniului, pentru crearea aplicațiilor (pagina web, adrese de e-mail etc.).

Nu. Deținătorul unui nume de domeniu nu are opțiunea să aleagă dacă datele despre domeniu se afișează sau nu în serverul Whois. Conform ”Regulamentului General privind Protecția Datelor cu caracter personal 2016/679(GDPR)" nu se afișează datele atunci când deținătorul domeniului este persoană fizică. Datele vor fi afișate atunci când deținătorul domeniului este persoană juridică.

Schimbarea deținătorului unui nume de domeniu internet .ro (transferul dreptului de folosință) este un serviciu pe care RoTLD îl oferă contra cost (prețul este afișat la www.rotld.ro, în meniu se alege Servicii / Prețuri). Pașii procedurii de transfer drept de folosință sunt afișați la www.rotld.ro, în meniu se alege Domenii .ro / Transfer drept de folosință.

A nu folosi un nume de domeniu .ro înseamnă a nu exista aplicații (pagina web, adrese de E-Mail), însa acest lucru nu este de competența RoTLD, registrul neavând în atribuții monitorizarea aplicațiilor create pe baza înregistrării unui nume de domeniu .ro. Odată înregistrat (plătit) un nume de domeniu .ro, fiecare deținător face ce crede de cuviință cu dreptul de folosință dobândit pentru acel nume de domeniu.

Numele unui domeniu NU se schimbă, conform regulilor de înregistrare, disponibile la www.rotld.ro, secțiunea ”Reguli / Reguli de Înregistrare”: "26. Caracterele acceptate pentru numele de domenii sunt caracterele alfa-numerice (a-z, A-Z, 0-9) și semnul minus (-). Un nume de domeniu nu poate începe sau nu se poate tremina cu semnul minus (-). Recomandăm utilizarea caracterelor mici (a-z), deoarece numele de domenii nu țin cont de caractere mici sau mari. Un nume de domeniu poate avea cel mult 63 de caractere, excluzând sufixul .ro, .com.ro, .info.ro, .store.ro etc.
Numele de domeniu este unic și nu poate fi modificat după ce a fost înregistrat. Prin modificarea oricărui caracter dintr-un nume, se obține un nou nume de domeniu, care poate fi înregistrat conform procedurii de înregistrare noi nume și numai după efectuarea plații cerută de noua înregistrare."

Conform regulilor de înregistrare, disponibile la www.rotld.ro, secțiunea ”Reguli / Reguli de Înregistrare”, un nume de domeniu poate avea cel mult 63 de caractere, excluzând sufixul .ro, .store.ro, com.ro etc.: "26. Caracterele acceptate pentru numele de domenii sunt caracterele alfa-numerice (a-z, A-Z, 0-9) și semnul minus (-). Un nume de domeniu nu poate începe sau nu se poate tremina cu semnul minus (-). Recomandăm utilizarea caracterelor mici (a-z), deoarece numele de domenii nu țin cont de caractere mici sau mari. Un nume de domeniu poate avea cel mult 63 de caractere, excluzând sufixul .ro, .com.ro, .info.ro, .store.ro etc.
Numele de domeniu este unic și nu poate fi modificat dupa ce a fost înregistrat. Prin modificarea oricărui caracter dintr-un nume, se obține un nou nume de domeniu, care poate fi înregistrat conform procedurii de înregistrare noi nume și numai după efectuarea plății cerută de noua înregistrare."

O cerere de înregistrare pentru un domeniu rezervat dar neachitat nu poate fi anulată la solicitare.
O nouă cerere de înregistrare a numelui de domeniu .ro va fi posibilă numai după o perioadă de 32 de zile, când cererea actuală este ștearsă în mod automat, domeniul devenind liber pentru a fi înregistrat, conform regulii "Primul venit, primul servit".

Cererea de modificare a datelor de contact ale deținătorului domeniului se poate face online la www.rotld.ro, secțiunea Domenii .ro / Administrare on-Line.

Cererea de modificare a numelor de servere (DNS) pentru domeniile .ro se efectuează online, la www.rotld.ro, secțiunea Domenii .ro / Administrare On-Line.

În cazul în care parola de administrare domeniu .ro s-a pierdut sau nu mai este de actualitate, aceasta poate fi resetată la www.rotld.ro, secțiunea Domenii .ro / Administrare On-Line.

Resetarea parolei presupune transmiterea la adresa de E-Mail a deținătorului dreptului de folosință al numelui de domeniu .ro, a unui link de confirmare a cererii de resetare a parolei.

Pentru un nivel ridicat de securitate al parolei, aceasta trebuie sa conțină:

  • între 6 și 40 de caractere, fără spații;
  • cel puțin o cifră între 0 - 9,
  • cel puțin o literă majusculă A - Z;
  • cel puțin o literă minusculă a - z;
  • cel puțin un caracter special din setul: - . , : ; [ ] { } _ + = @ # $ ^ * ? ! |

Propagarea DNS-urilor poate dura până la 24 ore.

Ștergerea unui nume de domeniu .ro înregistrat se face conform pașilor menționați la www.rotld.ro, secțiunea ”Domenii .ro / Ștergere Domeniu .ro”.

Stările posibile pentru domeniile .ro sunt următoarele:

OK: domeniul poate fi administrat fără restricții de către deținător;                                                                                                                                                                   DeleteProhibited: domeniul nu poate fi șters;
Hold: domeniul nu este scris în fișierul de zonă .ro, astfel domeniul este inactiv din punctul de vedere al rezoluției DNS;                                                                             UpdateProhibited: domeniul nu poate fi modificat (nu se pot atașa noi nameservere, nu se pot dezatașa nameservere, nu se pot modifica contactele). Singura operație de modificare permisă este cea de reînnoire, dacă este cazul;
Locked: echivalent cu UpdateProhibited, cu deosebirea că modificările sunt permise pentru nameservere (se pot atașa și dezatașa nameservere);
RenewProhibited: domeniul nu poate fi reînnoit;
TransferProhibited: domeniul nu poate fi transferat de la un registrar la alt registrar;
RegistrantTransferProhibited: domeniul nu poate fi transferat de la un deținător la alt deținător;
Reserved: domeniul este rezervat, datele domeniului nu pot fi modificate, nu este scris în fișierul de zonă .ro și este inactiv din punctul de vedere al rezoluției DNS;
RegistrantPendingTransfer: domeniul se află în procesul de transfer de la un deținător la altul;
PendingDelete: domeniul este marcat spre ștergere automată. În starea PendingDelete, domeniul nu este funcțional. Un domeniu este pus în această stare în momentul expirării. În acest caz, starea domeniului se poate schimba prin reînnoire sau prin transferul dreptului de folosință către un alt deținător. Un alt caz în care un domeniu se poate găsi în starea PendingDelete, este legat de ștergerea de domenii în urma rezolvării de dispute, sau la cererea deținătorilor.

Atenție! O plată efectuată cu succes se consideră doar când mesajul efectuării plății din pagina formularului de plată prin card bancar nu a returnat nicio eroare și ați primit confirmarea plății pe adresa de email.

Procedura de înregistrare domenii .ro:

  • Trimiterea cererii de înregistrare prin formularul disponibil la www.rotld.ro, secțiunea ”Domenii .ro / Înregistrare domeniu .ro”;
  • Primirea prin email (la adresa de E-Mail menționată în formularul de înregistrare, secțiunea ”Date Facturare”) a facturii proforme cu instrucțiuni de plată;
  • Domeniul va fi activat numai după confirmarea plății de către bancă - nu se acceptă confirmări prin e-mail sau fax;
  • După activare se va transmite factura fiscală în format electronic, valabilă fără ștampilă și șemnătură, cf. art. 319 din L227/2015 privind Codul Fiscal și pct. 98 din Normele de aplicare. Registrul nu își va asuma responsabilitatea asupra corectitudinii datelor din formularul completat de către dumneavoastră, referitoare la adresa E-Mail de destinație a facturii fiscale.

Registrul de domenii .ro nu are obligația de a ține evidența domeniilor deținute de către fiecare persoană fizică sau juridică. Fiecare deținător are obligația să-și mențină la zi evidența domeniilor .ro înregistrate. RoTLD oferă contra cost lista domeniilor deținute de către o persoană, în urma primirii unei cereri ferme, în care se menționează foarte clar criteriul de căutare în baza de date (numele persoanei ce deține domeniile). RoTLD nu își asumă răspundererea că lista domeniilor .ro este completă, în cazul în care criteriul de căutare nu este menționat.

Tarifele sunt următoarele:

  • 1 - 100 domenii .ro deținute - 100 Euro (+TVA) în valoare totală de 119 Euro;
  • 101 - 200 domenii .ro deținute - 200 Euro (+TVA) în valoare totală de 238 Euro;
  • 201 - 300 domenii .ro deținute - 300 Euro (+TVA) în valoare totală de 357 Euro
  • ș.a.m.d.