Cadrul Legal

Cadrul legal la nivel internațional privind administrarea domeniului ”.ro”

La 26 februarie 1993, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI-București), a fost delegat de IANA (INTERNET ASSIGNED NUMBERS AUTORITY) ca registru de administrare domeniu ”.ro”.

IANA este singura autoritate internațională abilitată pentru delegarea domeniilor de nivel superior în Internet. În prezent IANA face parte din structura organizației internaționale non-profit ICANN (INTERNET CORPORATION FOR ASSIGNED NAMES AND NUMBERS).

Din motive tehnice, IANA abilitează, la nivelul fiecărei țări, o singură entitate pentru administrarea domeniilor de nivel superior cod de țară, în cazul României singura entitate acreditată fiind ICI-București.

Trebuie menționat faptul că delegarea ICI-București de către IANA se datorează atât notorietății de care se bucură ICI-București cât și eforturilor proprii ale ICI-București în a demonstra că dispune de resursele tehnice, economice și umane necesare pentru asigurarea unei bune funcționări a registrului de domenii “.ro”. IANA a aprobat delegarea domeniului “.ro” către ICI-București numai după ce ICI-București a pus în funcțiune un sistem de nameservere la nivel internațional și a demonstrat funcționalitatea acestuia. Pentru acest lucru ICI-București a investit în infrastructura tehnică necesară, în resurse de comunicație și a instruit personalul tehnic necesar.

 

Cadrul legislativ la nivel național privind administrarea domeniilor “.ro”

În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern 1621 din 23.12.2003, privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică – ICI-București, completată prin Ordonanța de Urgență nr. 22 din 11 martie 2009, art. 2 litera A alin (1) lit. (o) prevede că obiectul de activitate al institutului cuprinde ”o) organizarea, administrarea și gestionarea TLD (top level domain) ”.ro”, îndeplinind funcția de registru pentru numele de domenii ”.ro”;”.