Identitate în mediul online

Pasul 1. Numele de domeniu

Un nume de domeniu este ceea ce oamenii introduc în browserul web pentru a accesa un site. Numele de domeniu este foarte important pentru site-ul dumneavoastră și este de dorit să reprezinte ideea sau afacerea pe care o aveți.

De exemplu: ici.ro

Numele de domeniu poate fi utilizat pentru a vă oferi identitate prin serviciu de mail. De exemplu popescu.ion@ici.ro

Pentru a găsi un nume de domeniu .ro adecvat nevoilor dumneavoastră puteți utiliza serviciul WHOIS pus la dispoziție de ROTLD la adresa https://rotld.ro/whois/.

Există o gamă largă de extensii de nume de domeniu: .ro, com.ro, nt.ro, org.ro, nom.ro, info.ro, rec.ro, arts.ro, store.ro, www.ro, firm.ro, tm.ro.

Urmare identificării unui nume de domeniu disponibil, pentru a achiziționa dreptul de utilizare al acestuia, intrați fie pe pagina de înregistrare a ROTLD - https://rotld.ro/register-a-new-ro-domain/ , fie accesați lista partenerilor ROTLD - https://rotld.ro/registrar-list/ și achiziționați dreptul de utilizare al numelui de domeniu de la unul din parteneri.

Domeniul poate fi înregistrat pe o perioada cuprinsă între 1 și 10 ani, cu posibilitate de reînnoire.

Pentru ca domeniul să fie operațional (să permită realizarea aplicațiilor de genul pagina web, adrese E-Mail), trebuie să fie găzduit pe servere DNS, servere pe care le anunțați mergând la www.rotld.ro, secțiunea ”Domenii .ro / Administrare On-Line”. După declararea nameserverelor trebuie să îi contactați pe cei care asigură găzduirea domeniului, pentru îndrumări privind crearea aplicațiilor (pagina web, adrese de e-mail etc.).

Pasul 2. Găzduire

Odată achiziționat dreptul de utilizare a domeniului, veți avea nevoie de găzduire pentru site (web hosting).

Găzduirea Web este un serviciu destinat stocării fișierelor (texte, imagini, fișiere video) site-ului dvs. web pe un server, care este securizat și mereu în funcțiune pentru a putea fi accesate de către utilizatorii de Internet. Fără găzduire web, site-ul dvs. nu poate fi accesibil pentru public.

Pentru găzduire trebuie să aveți în vedere cel puțin:

  • Acces prin FTP - pentru a încărca fișierele dvs.
  • Panou de control – pentru a gestiona setările site-ului
  • Securitate și back-up
  • Capacitatea și mediile de stocare
  • Posibilitatea de creare adrese de e-mail
  • Viteza și traficul inclus
  • Certificat SSL – opțional, pentru asigurarea protocolului HTTPS

Pasul 3. Creare site

În funcție de nevoile dumneavoastră, trebuie să decideți care este soluția potrivită. Există o multitudine de aplicații care să vă ajute pe dumneavoastră sau o echipă de dezvoltare, sau puteți opta pentru un site complet personalizat.

După realizarea site-ului, fișierele trebuie încărcate pe serverul de găzduire web, astfel încât conținutul să fie accesibil vizitatorilor domeniului dvs.

Pasul 4. Servicii conexe

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București, prin capabilitățile dezvoltate în domeniul securității informației, rețelelor și datelor poate furniza entităților interesate, într-un timp scurt, atât servicii de asigurare a securității rețelei unei organizații care își derulează preponderent activitatea prin telemuncă cât și conectarea securizată la resursele organizației.

Serviciul, prestat prin centrul ICISOC, are adresabilitate și pentru entitățile private care sunt obligate de noua conjunctură la desfășurarea activității curente în regim de telemuncă.

Menționăm că ICISOC este proiectat pentru un regim de funcţionare dedicat de 24/7/365, fapt care este de natură a permite identificarea timpurie a ameninţărilor cibernetice şi luarea măsurilor necesare de contracarare a acestora.

Centrul specializat pentru furnizarea de servicii de securitate privind datele, rețelele și sistemele informatice (ICISOC) furnizează de asemenea și servicii de consultanţă pentru întocmirea de politici/planuri/norme/proceduri personalizate care vizează creşterea nivelului de securitate a informaţiei din cadrul organizaţiei.

În scopul creșterii gradului de prevenire și a capacității de răspuns în caz de incident de securitate cibernetică, ICISOC desfășoară o colaborare strânsă cu Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, autoritatea publică în domeniul securității cibernetice în România, având ca scop schimbul de date reciproc privind incidente și date relevante privind securitatea sistemelor informatice și rețelelor de date. 

Astfel, prin serviciile oferite şi plus-valoarea conferită de cooperarea constantă cu Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, ICISOC contribuie la îmbunătățirea nivelului general de securitate cibernetică și o creștere a siguranței datelor în procesele interne de lucru.

Mai multe informații privind serviciile integrate de securitatea datelor, rețelelor și sistemelor informatice găsiţi la http://www.ici.ro.